Има места, които и без да си наясно с историята и легендите за тях, те пленяват от пръв поглед. Като влюбване, само че такова, което трае вечно, защото природата и нейните чудати форми не могат да се "обича" иначе. Омагьосват те с висините на неземната си красота, която ничия четка не е способна да пресъздаде достатъчно съвършено и никой разказ не може да опише толкова завладяващо, колкото е тя в действителност.

И ако всичко това ви се струва твърде абстрактно, съветваме ви да излезете от домовете си и да преоткриете България. Само че не онази на комерсиалния туризъм, а тази на тайнствата и загадките, скрила в себе си множество легенди и невероятни истории. И накрая сами ще се уверите колко вярна е приказката "Опознай родината, за да я обикнеш".

Представяме ви мегалитното скално светилище "Свети Мина" край село Мечкул

Хора, които живеят в района на Симитли вероятно са наясно с това място, надяваме се. За тези, които все още не са чували, да знаете, че си заслужава да бъде видяно. Тишината, спокойствието и красотата на природата зареждат с толкова много енергия, че ще забравите всички проблеми... Стига само да си позволите това бягство от градската действителност.

Къде се намира?

Скалният комплекс е съвсем близо до град Симитли, точно след него - отбивката за с. Полето, като след това пътят минава покрай селата Брежани и Ракитна. Непосредствено преди село Мечкул вдясно се продължава по черен път до местността "Амина".

Карайте внимателно да не сгазите някоя костенурка и имайте предвид, че единствената маркировка е малка дървена табела. След нея следвайте пътя и когато видите параклиса "Свети Мина", значи сте пристигнали.

Какво ще видите?

Уникални скални форми, които са оприличени на Чучулига, Стъпка на Крали Марко, Лъвска глава и Риба Змиорка. Според изследванията на това място е имало поселища още от Неолита (7000-3000 г. пр. Хр.). Теренните археологически проучвания в района на близкото село Крупник доказват съществуването на значително древно селище на тракийското племе Меди.

Пред параклиса има изградени дървени маси и пейки, на които можете да си починете и да се полюбувате на прекрасната гледка. Непременно обаче се разходете наоколо и се качете на близките скали при знамето - оттам се разкрива още по-спиращ дъх изглед към планинските масиви наоколо.

Легенди и предани

Според легендите там минавал стар римски път, по който е транспортирано вино от близките лозови масиви през Античността. И макар че няма доказателства, местните вярват, че и легендарният Александър Македонски е посетил светилището. Именно там, твърди се, жрица му предсказала, че ще стане Владетел на Света.

Според друго предание огромните скални масиви не са се оказали случайно подредени по този начин - били сложени така от титани по заповед на гръмовержеьа Зевс. Когато земите на Древна Тракия стават част от Римската империя, тук е изградено ново светилище. През ранното Средновековие езическите богове са изместени от Християнството и светилището е посветено на Свети Мина, светецът покровител на семейството.

 

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.