Чували ли сте някога за този на пръв поглед малък и същевременно сякаш незначим географски обект пустинята Гоби? Какво знаете за него? Истината, макар и да не ни се вярва много, е, че пустините също са места с богата и интересна история, голяма част от която е все още неизвестна и недостъпна на хората. Но има и факти, които са забележителни и трябва да им се обърне внимание. Именно поради тази причина ще ви запознаем с някои от тях.

Интересни факти за пустинята Гоби

Според легендата преди много време - около 1155 г., в Северна Монголия се ражда момченце, наречено от родителите си Темуджин. Като всички монголски момчета то бързо се научава да язди и става изкусен ездач. През 1175 г. внезапно настъпва краят на щастливото му детство. Тогава Темуджин е взет в плен по време на нашествие на татарите. Все пак обаче успява да избяга от лагера и така става символ на храброст и страдание за своите сънародници. През 1206 г. е избран за върховен водач на всички монголски племена. Тогава "принцът на степите" приема името Чингис хан.

                                 

Географското разположение на Гоби е изключително интересно и същевременно изключително трудно за преодоляване. Разположена на границата между Монголия и Китай, между планинските масиви Тян-Шан на запад и Голям Хинган на изток. Пустинните пътища са от изключително зназение за търговския отрасъл. Именно релефът и ограничената достъпност са отговорни за късното откриване от европейците на това магическо кътче с име "Гоби".

Тази местност, чието има на монголски означава "безводно място", не е типична пустиня, а по-скоро самотна степ. Релефът ѝ е толкова разнообразен, че изследователите я разделят на три части: Черна Гоби (камениста равнина), Червена Гоби (повърхност, набраздена с пукнатини) и Жълта Гоби (песъчливи терени).

                                   

Всяка година поройни дъждове се изливат в определени области на пустинята Гоби. Именно в тези моменти земята се покрива с трева и по тези места пристигат огромни стада говеда и табуни коне.

Един изключително интересен факт, отнасящ се за пустиянта Гоби, е, че именно по тези географски ширини са открити най-много вкаменелости на влечуги. Според специалисти откритията наброяват повече от четиридесетте вида, познати досега.

35 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.