Всеки човек, претендиращ за богат набор от знания и цялостна обща култура, навярно е чувал за впечатляващата история на най-голямата религиозна постройка в света. За всички останали обаче, които искат да научат повече за това чудновато място, ние ще разкажем повече.

                                     

Думата "ангкор" означава "столица", а "ват"- "манастир". Ангкор Ват е на повече от 800 години, а големината на самата постройка е не по-малка от набора години, считано от възникването му.

Кхмерите са коренното население на Камбоджа, а град Ангкор някога е бил столица на Кхмерската империя. Ангкор Ват е построен от крал Суряварман II, който посветил храма на трите индуистки божества Брама, Вишну и Шива. Още от дълбока древност храмът се различвал от всички останали религиозно културни паметници.

                                      

Стените му са покрити с релефи на индуистки божества. Показани са и сцени от древната кхмерска история. Освен това там има стотици статуи на апсара ("небесните танцьорки"), които носят красиви костюми, скъпоценности и корони. 

Малко след построяването на комплекса чуждоземна войска напада кхмерите, след което плячкосва град. Крал Джаяварман VII, владетелят на кхмерите, решава, че е дошъл моментът, в който боговете го изоставят. Ставайки будист, той построява наблизо нова столица, наречена Ангкор Том - действие, което своеобразно превръща Ангкор Ват в будистко светилище. В този момент голяма част от статуйите и резбите се заменят с образци на будитското изкуство. 

                                        

Години по-късно обаче израства гора, която успява да покрие Ангкор Ват и голяма част от хората забравят за съществуването му. Едва през далечната 1858 г. френският изследовател Анри Муо преоткрива древния град по време на пътешествието си към Меконг

През 1990 г. ЮНЕСКО обявява и приема цялата област Ангкор за световен паметник на културата, който не след дълго се превръща и в най-посещаваната туристическа атракция в Камбоджа.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.