Чували ли сте за страна, която реално не съществува, но пък за сметка на това си има език и собствена валута?! Е, има такова чудо, при това не кой знае колко далече от нашата родина. Става въпрос за ивица земя, която се простира покрай границата на Румъния с Украйна. Казва се Приднестровска молдовска република и от 1990 г. всяка година тя празнува деня на независимостта си на 2 септември.

Приднестровската молдовска република е тясна и дълга ивица на левия бряг на река Днестър. На север към нея се включва малък район на десния бряг на реката, а на изток граничи с Украйна. На това интересно място живеят предимно руснаци, украинци, молдовци и българи. Включва едва няколко града и те са Тираспол, Бендери, Каменка, Рибница, Дубосари, Григориопол, Слобозия с общо около 500 000 жители.

Призната е само от три страни, също непризнати - Абхазия, Нагорни Карабах и Южна Осетия. 

Малко история

Страната през ранното средновековие е населена от славянските племена уличи и тиверци, а също така от прабългари, печенеги, узи и кумани. Ако трябва да сме съвсем точни, части от тази територия са влизали в пределите на Първата и Втората български държави. По-късно обаче преминава в Киевската Рус, а през 15 век попада във Великото литовско княжество.

След османското нашествие на Балканите днешната Приднестровска молдовска република попада и под властта на Османската империя. После влиза в състава на Руската империя – 1792 г. През следващия век Приднестровие е част от Русия, а после – от СССР. Следват още няколко рокади, а година преди СССР да се разпадне – през 1990, територията обявява независимост, която не е призната от никоя държава в ООН.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.