Повечето хора в днешно време обожават да пътуват и да опознават нови места. Тази страст обаче не е никак нова, а съществува още от древността. Затова още при най-ранните цивилизации съществували места за почивка. Първите документирани данни за такива са от Помпей от 69 г. пр. н.е. По-късно в гръко-римския период, а също и в Древна Персия подобни сгради за възстановяване били строени до термални бани.

Предшественици на съвременните хотели всъщност са хановете. През Средновековието различни религиозни ордени в манастирите и абатствата също предлагат настаняване на пътниците.

Топ 3 на най-старите хотели в света, които все още съществуват:

Nishiyama Onsen Keiunkan, Япония, 705 г.

Както стана ясно, хотелите не са удобство на съвременността, а доста по-стари отколкото сме предполагали. Официално признатият от рекордите на Гинес като най-стар хотел в света е японският Nishiyama Onsen Keiunkan, който посреща гости от 705 г. сл. н.е. Негов създател е Фудживара Махито, син на помощник на 38-ия император на Япония Тенджи. Разположен е в подножието на планината Акайши и още от създаването си се възползва от топлите минерални извори Хакухо.

И макар че в продължение на 52 поколения мястото остава собственост на семейството, не успява да устои на настоящата конкуренция. Периодът от 2000 до 2016 г. е изключително тежък за хотела и затова управлението вече е в ръцете на компанията Yushima.

В момента Nishiyama Onsen Keiunkan разполага с 37 стаи и доста съвременни удобства като ресторант и дори специална платформа за съзерцаване на нощното небе. Управата залага на класическо обзавеждане, което съчетава с някои съвременни елементи.

Hōshi Ryokan, Япония, 717 г.

Hōshi Ryokan е традиционен японски хан, който предлага етажи от татами, легла от футон и местна кухня. Управлява се от една и съща фамилия от 46 поколения насам. До преди няколко години беше определян за най-стария съществуващ хотел, преди да се окаже, че Nishiyama Onsen Keiunkan го изпреварва с малко над 10 години.

Това, което отличава Hōshi Ryokan, също са минералните извори, които вече повече от 1300 години се използват като лек за различни болести. Създаден е като послание от будисткия монах Тайчо Даиши в чест на планинското божество Хакусан Дайгонген.

The Maids Head Hotel, Великобритания, 1090 г.

Третият хотел в класирането е с 300-400 години по-„млад“. Намира се на Стария континент и за първи път отваря врати в далечната 1090 г. Сред гостите му е бил Едуард Черният принц (син на крал Едуард III) и кралица Филипа дьо Ено.  

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.