Това се е случило преди 217 хиляди години. Два потока лава, се сблъскали и образували билото. Минали още хиляди години, климатът се променил и по дефилето започнали да текат две реки, измивайки билото на лавата от двете страни.

Минали още няколко хиляди години... Реките отмили всички нестабилни скали, а на мястото на гребена се появила базалтова скала - тясна и дълга, като змийски език. Но какво накарало хората да изкачат този „език“ и дори да се заселят на него?

 

Историците, като старателно разровили в архивите, открили, че първото документално споменаване на крепостта Кастелфолит (това е името на града на снимката - Castelfolit de la roca) е от 1193 година. (Което означава, че крепостта е построена още по-рано.)

Е, сега е ясно! Крепостта на стръмна скала е по-трудна за щурмуване, по-лесна за защита и населението на околните села може да се скрие в нея от „приятелски посещения“ на въоръжени съседи!

Това е  Кастелфолит в средата на XIX век. Сравнете го със съвременния облик:

 

Днес в града малко повече от хиляда жители и само една улица. Две просто не биха се побрали:

 

Задните стени на къщите са като отвесна скала:

 

 

Къщите са изградени от същия базалт, образувал скалата. Между другото, в града има сладкарска фабрика! Тя е на двеста години. Вярно, производителността на „фабриката“, честно казано, е малка - само няколко кутии бисквитки на ден - колкото да се поглезят туристите.

 

Къде се намира всичко това? В Испания, или по-точно в Каталония, на 120 километра от Барселона. 

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.