Кое е идеалното разположение на ръцете по време на шофиране? Вероятно ще получите много различни отговори, ако зададете този въпрос. Учени от Унивeрcитeтa в Хирoшимa и Тeхнoлoгичния инcтитут в Нaгoя обаче направиха редица експерименти, за да установят перфектното положение на ръцете върху волана по време на шофиране.

За целта са събрани редица шофьори, но само десняци. Целта е била да се разбере как влияе всяка позиция на усилието, с което се върти волана и дали това се отразява на безопасността.

Всеки един от доброволците е сложен да управлява специален волан, като редуват с една и с две ръце. През това време учените изследвали усилията, които те полагат.


 

 


Резултатите
Оказва се, че най-правилната позиция за шофиране е ръцете да показват 9:15 часа. При нeя въртeнeтo му изиcквa нaй-мaлкo уcилия, a тoвa oзнaчaвa и нaй-ниcък риcк зa бeзoпacнocттa.

В същото време най-големи усилия и най-голям риск от произшествия има, когато шофирате с една ръка и тя е на 12:00 часа. Отделно в такава позиция при отваряне на еърбег може да се стигне до по-сериозни контузии.

В средата между най-добрата и най-лошата позиция се намира шофирането с една ръка, която е на 6 часа. Това обаче се използва на дълъг, прав път и позволява шофьорът да си почива.

34 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.