Повечето хора, които са попътували из Балканите, ще потвърдят, че тук има някаква магия. Усещаме се при съседите така, сякаш сме си у дома и винаги ще намерим нещо, което да ни напомни за родината. Унгария обаче е друго нещо – хем е на „една крачка“ от нас, хем е някак доста по-… европейска. Културата е различна, архитектурата е различна, хората са различни…

Гюла – перла от Средновековието

Само на 5 километра от границата с Румъния е разположено градчето Гюла, окръг Бекеш в Унгария, но така се наричат и средновековните крепост и замък там. Името идва от средновековния унгарски владетел Гюла III. Районът е известен още с термалните си бани. Освен това родом оттам е композиторът на унгарския национален химн Ференц Еркел.

Замъкът представя живота преди време, при това доста подробно и интересно. Сградата е под формата на квадрат и разхождайки се из двора ѝ се разкрива чудесна гледка. Построен е през 15 век и е единственият останал непокътнат тухлен замък от унгарските равнини и в Централна Европа. Отворен е за посещение на туристи през 2005 г. Наоколо има места за паркиране, в случай че сте с автомобила си. До там обаче можете да стигнете и с влак.

Малко история

Първото записано позоваване на Гюла обаче е в документ от 1313 г., в който се споменава за манастир, наречен Гюламоностора. Селището около манастира се наричало Гюла. Строежът на замъка започва през 14 век, но завършва едва в средата на 16 век. За жалост, турците завладяват Гюла през 1566 г. и градът остава част от Османската империя, докато не е освободен от християнските войски през 1694 г.

Заради войните голяма част от местните бягат от Гюла и окръгът става почти необитаем. Собственикът на земи Янос Харукерн обаче решава да покани германски, унгарски и румънски заселници и така в началото на 18 век градът е възстановен. А два века по-късно Гюла става популярна туристическа дестинация. Термалната баня е създадена през 1942 г. и разширена през 1959 г., а замъкът е възстановен през 1962 г.

 

 

 

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.