Британският вестник „Сън” направи списък на популярни туристически атракции, в които на туристите е забранено да правят снимки.

Пътуващите от цял свят се стремят не само да видят, но и да снимат известните места, които посещават. Но заснемането в някои случаи може да бъде забранено – за защита на експонатите или по религиозни причини.

Например на уебсайта на Уестминстърското абатство в Лондон, където се е състояла сватбената церемония на Кейт Мидълтън и принц Уилям, се казва, че на неговата „уникална красота и история е трудно да се насладите, разсейвани от правене на снимки“ и че „фотографирането нарушава свещената атмосфера в сградата, която е преди всичко, действащ храм”.

 

Известната парижка Айфелова кула не може да се снима през нощта – светлинното шоу е защитено с авторски права от създателите му. През деня снимките са разрешени.

 

Също така, в парижката катедрала „Sacre-Coeur” не можете да направите снимка поради нейното религиозно значение – това е действаща католическа църква.

В уебсайта й се посочва, че служителите се стремят да „поддържат подходяща атмосфера за молитви“, а нарушителите могат да бъдат помолени да напуснат помещенията.

Обикновено в музеите също е забранено да се правят снимки заради използването на светкавица, което се отразява негативно на експонатите. Музеят на Ван Гог в Амстердам забранява на посетителите да правят снимки на произведенията на изкуството, но във фоайето има специално определена стена с копия на картините за селфита.

 

Властите обясняват забраната за правене на снимки в Египетската долина на царете с необходимостта от защита на сградите. Все още можете да снимате без светкавица, но срещу заплащане, иначе ви чака солена глоба или дори затвор.

 

В Киото, Япония, е забранено да се правят снимки на улица „Гион”. Онези туристи, които се опитват да снимат гейшите, работещи на тази улица също са застрашени с големи глоби.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.