Нойшванщайн, който още е известен и като “Замъкът на лебедовата скала”, се намира в подножието на Баварските Алпи и връх Цугшпице. Разположен е в местността Алгой над планинската река Палат в община Швангау, на 5 км от град Фюсен. Смята се, че това е краят на прочутия Романтичен път, построен още от римляните, който е свързвал най-красивите места на провинцията. 

 

Замъкът Нойшванщайн всъщност е мечта на един владетел - Лудвиг II Баварски. По-време на неговото управление в центъра на вниманието му застава културата и по конкретно творчеството на Рихард Вагнер. Любовта към оперите на композитора, години по-късно се въплъщава в изграждането на замъка на мечтите на владетеля.

Първото впечатление, което буди в туристите уникалният дворец, е красотата и майсторството, които се виждат както вътре в замъка, така и по-външната фасада.

Изящното обзавеждане, изрисувани сцени от известни опери по стените и перфекционизъм, отразен във всеки един дребен детайл, описват обстановката в замъка и земите около него. Сред най-харесваните стаи в двореца се нареждат тронната зала и балконът към нея, който предоставя невероятна гледка към градините на двореца, трапезарията, а също и спалнята, декорирана по-разкошен начин.

Интересен детайл е параклисът в неоготически стил, който е разположен не далеч от спалнята на краля. Малкото светилище също е толкова добре украсено, колкото и останалите места в замъка. Има множество картини и стъклописи, изобразяващи сцени от живота на френския крал Лудвиг IX

 

“Замъкът на лебедовата скала” е едно невероятно творение на изкуството, което годишно, привлича милиони посетители от цял свят. Считан е още за образ на замъка на принца на Пепеляшка, мястото служи за емблема на “анимационното студио на Уолт Дисни”, а също така действа и като вдъхновение на Чайковски за създаването на балета “Лебедово езеро”.

46 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.