Дълго време Акапулко е едно от най-големите испански пристанища на Тихия океан, което губи значимостта си и до 1934 г. преживява дълъг период на стагнация. По време на Втората световна война обаче Мексико запазва неутралитет, което донася много предимства на страната. През този период в Акапулко идват на почивка множество чуждестранни кинозвезди, които подпомагат изключително много, развитието на туристически сектор.

Името на града произлиза от езика на индианците науатъл на етническата група Науа, населявала предимно източните, централните, югозападните и югоизточните теритоии на Република Мексико. Думата "Акапулко" означава "място, където вятърът люлее тръстиката". Заливът на Акапулко образува естествено пристанище, чието стратегическо разположение е признато още от епохата на испанските конкистадори.

                                  

Мегаполисът е сред най-популярните крайбрежни курорти на Мексико, които до голяма степен дължи световната си слава на смелчаците, наречени "Калвадистас", които скачат от скалите Ла Кебрада. Хвърляйки се от височина от 40 метра, те се гмуркат в морската бездна с точността и елегантността на морска птица. Гмуркачът трябва да избере подходящия момент. Ако се поколебае, се забива в дъното на океана, понеже вълните се оттеглят много бързо, а водите на тези места не са много дълбоки. Особено впечатляващи са скоковете по залез слънце или през нощта на лунна светлина, когато видимостта е намалена и само шумът на вълните издава момента, подходящ за скок. 

Това истинско мексиканско Монако преживява бум между 1940 и 1960 г. В красивия залез Акапулко (с форма на полумесец) днес почиват най-вече туристи със скромни финансови възможности. Акапулко е един от най-посещаваните курорити в света, точно както и "лазурната приказва в подножието на Алпите" Монако. Ето защо сравнението между тези две райски кътчета би било "грях", който не може да бъде оневинен. 

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.