Истанбул е единственият град в света, разположен на два континента. Той е разделен от Босфора - тесен пролив, който отделя Европа от Азия. Така част от Истанбул остава в Азия, а другата част - в Европа. Векове наред е бил "портата" между Европа и Азия, а днес е най-големият град и най-важното пристанище в Турция. 

                                      

Градът има дълга история. През VII век пр.Хр. гърците построяват на това място колония, която наричат Византион. Повече от 100 години градът е бил столица на Византийската империя. През този период е бил известен и познат под названието Константинопол. След разпадането на Османската империя през 1923 г. Турция става република, а столицата е преместена в Анкара. Истанбул приема сегашното си име през 1930 г. 

Към днешна дата е всеизвестен фактът, че в старата част на града все още се пазят множество исторически забележителности. Една от тях е дворецът Топкапъ, където са живели османските султани. Друга забележителност е Света София, която е построена като църква преди 1500 години. Години по-късно става джамия, а днес е музей.  

                                       

Сред множеството джамии, построени от османците, най-известна е Синята джамия. Друга интересна забележителност е Големият пазар. В магазините му се продават злато, килими, керамика, медни и месингови изделия и най-различни по вид други стоки.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.