За всички онези, които се интересуват от география и история, ето и едно от най-значимите и важни открития, направено години преди нашето съществувано, но същевремено оказало изключителен принос в развитието и живота на милиони човеки същества.

Само до преди малко повече от 150 години голяма част от Африка все още не е била позната на европейците. Географите мечтаели да разгадаят тайните на африканския континент, като най-голямата загадка била насочена към изворите на Нил.

През 1856 г. Кралското географско дружество в Лондон решава да проведе експедиция, която имала за цел да открие изворите на голямата африканска река. Експедицията била ръководена от Ричард Бъртън и Джон Ханинг Спек, които през далечната 1857 г. успешно слизат от кораба на източния бряг на Африка, от където се отправят и към вътрешността на континента. Няколко месеца по-късно с помощта на местните жители двамата изследователи достигат до езерото Тангатика, но поради влошено им здравословно състояние се връщат в Табора, една от отправните им точки, за да се възстановят. 

Докато се възстановяват в Табора, членовете на експедицията разбират, че в близост има и друго голямо езеро, намиращо се на север от тях. Тъй като Бъртън не успява да се възстанови, Спек поема сам към езерото, което дори само със своята големина успява да го убеди, че именно от него изтича река Нил. Експедицията обаче не продължава още дълго, макар и с неоткрит отговор, двамата мечтатели се завръщат обратно в Англия.

                                      

Докладвайки за експедицията пред Кралското географско дружество, Спек получава средства и подкрепа за нова експедиция, която веднъж завинаги да реши въпроса с извора на Нил. Тръгва през 1860 г., две години по-късно той открива и наименува водопадите Райпън Фолс в северната част на езерото Виктория. Еврика! Именно това се оказва и изворът на най-могъщата река и най-после е открит.

2 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.