Когато сте на почивка или просто на някое ново място, където до сега не сте били, кой е първият обект, който искате да посетите? За мен това са зоопарка в града и обществената библиотека. Първо, като голям любител на животните, нямам търпение да се запозная и да видя от близо тези от тях, които до сега съм виждала само на снимка или по телевизията. Второ, като голям любител на книгите, който във всеки един удобен момент си запълва времето с тях, библиотеката винаги е място, което буди в мен, възхита и удивление, благодарение на своята архитектура и книжовно богатство.

Ето защо, след като вече се запознахме с “Най-богатите и внушителни библиотеки в света”, то сега е време да обърнем внимание и да проучим и най-прекрасните кътчета за животни, създадени от човека.

  • Шьонбрун, Виена

Открит през 1752 от император Франц I, това е най-старият зоопарк в света. Впечатляващото място, удивлява посетителите освен с голямото животинско разнообразие и растителни видове и с невероятните сгради, построени в стил Барок. Зоологическата градина се намира на територията на известния дворец Шьонбрун.

  • Берлин, Германия

Зоологическата градина в Берлин отваря врати за посетители през далечната 1844 г. От тогава насам, благодарение на отличните грижи и старание, паркът се обитава от над 18 000 животни и се радва на изключителен интерес от страна на посетителите. Според анкети и проучвания, тази зоологическа градина е най-посещаваната в Европа.

 

  • Москва, Русия

Тази зоологическа градина е построена и открита през 1854г. Простира се на площ от 53 акри, което мигновено я превръща в една от най-големите в страната. Всяка година в парка се правят реставрации на отделни части, като тяхната главна цел е да подобрят условията, както за животните, така и за туристите, дръзнали да прекрачат прага на това великолепно място.

  • Торонто, Канада

Разположена в Онтарио, тази зоологическа градина е една от най-големите в света, спрямо съотношението на площта към броя на животните. Паркът отваря врати за посетители през 1974 г., като разполага с изключително редки животински видове. 

 

  • Лондон, Англия

Лондонският зоопарк е първият, който е създаден с научна цел през 1828г. На това място живеят над 20 000 видя животни, сред които тигри, лъвове, пингвини, лемури и жирафи. 

 

  • Сингапур, Югоизточна Азия

Този зоопарк е известен като “ най-свободен”, в него не съществуват клетки и мрежи. Животните са изцяло свободни, като преградата, която предпазва посетителите, е изградена от ровове, пълни с вода и прозрачни стени. Главната цел на работещите в този парк е животните да се чувстват комфортно, а посетителите да бъдат щастливи и защитени.

33 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.