На кой не му се е случвало да съветва детето си да не прави дадено нещо, а след това самият той да го направи?! Да, много трудно и отговорно е да си родител. Но ако искаме да бъдем наистина успешни в това, просто трябва да даваме добър пример. Само така ще покажем на хлапето, че думите ни не са просто думи, а имат истинска стойност.

Няколко ценни съвета как да отгледаме добър човек:

  • Научете го да помага

Подкрепата в труден момент е най-ценното в човешките взаимоотношения. Научите ли детето си на този урок, бъдете сигурни, че след време усилията ви няма да са били напразни.

  • Научете го на търпение

Задача с повишена трудност, ако сте в хипер маркет в час пик. Затова улеснете процеса като вземете някое допълнително лакомство, докато чакате на опашката. Но… важното е хлапето да разбере, че хубавите неща стават бавно.

  • Научете го на кавалерство

Това не се отнася само за момчетата. Ето пример, задръжте вратата на входа за идващата след вас баба. Така ще възпитате наследника си в уважение към по-възрастните, а и ще е от полза за момчетата за времето, в което започнат да се борят за вниманието на момичетата.

  • Научете ги на безкористност

Поставянето на нуждите на другите пред собствените демонстрира всеотдайност.

  • Научете ги да бъдат толерантни

Отнасянето с другите като към приятели помага на децата да приемат всички като равни. Това е начинът да ги възпитаме да бъдат толерантни, а също и учтиви.

  • Научете ги да споделят

Дарете стара книга, играчки или дрехи на нуждаещите се. Обяснете, че го правите, за да зарадвате някое друго дете, което няма всички тези неща. Друг вариант е да предложим на детето да сподели някое свое лакомство с децата на площадката.

33 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.