Като родители винаги искаме най-доброто за децата си. Когато ти предстои да станеш мама или татко за пръв път, вълнението е огромно. Огромно е и напрежението от това какво следва и дали ще се справим добре. Въпросите пък са безкрайни.

Какво е нужно за бебето? А за майката? Взехме ли вече всичко? Да вземем ли още по едно от това, ей така за всеки случай? Нямаме като онова на Лили, не помня за какво служи, но беше важно!

Така изглеждат нещата при повечето бъдещи родители. Информация и съвети много и почти никакво време, но спокойно - всичко ще е наред. На бебето му трябват 3 основни неща - храна, любов и грижа, а да и спокойствие!

Ако още се лутате в търсене на най-хубавото шише и най-интересния биберон и други такива, може да намалите оборотите и да спрете. Най-голямата грешка, която правят повечето млади родители, е да купуват неща, защото някое приятелско бебе не можело без това или онова. Следователно и вашето ще има тази необходимост. Купуват и много емоционално, често под въздействие на реклама или защото са харесали опаковката на „нещото“. Направете си списък с необходимите неща за първо време, за първия месец. За този период, ще имате пряк поглед за нещата, които ще ви трябват реално.

Най-необходимото за тези първи дни

  • Леглото и всичко за сладкия сън на бебето

Пазарът е наводнен от всякакви модели и марки. Водете се от вашето удобство и начина ви на живот и от комфорта на бебето. Матракът е важен, но няма нужда да изпадате в крайности.

От възглавница децата нямат нужда до навършване на 3 години. Вземете за вашето при нужда или след първата консултация с педиатър в дома ви. Бебета с рефлукс /повръщане/ имат нужда главата да бъде повдигната. Има специални възглавници за тази цел, но ако няма такъв проблем, пропуснете я.

Осигурете си 2 комплекта спално бельо за малкото човече. Вземете си и няколко тънки пелени освен основните завивки, който ще използвате. Не слагайте в леглото плюшени играчки. Поне не в началото. Колкото и да ви изглежда сладко, плюшът може да раздразни нежната бебешка кожа и да докара алергия.

  • Дрешки

В първия месец от живота си мъничето основно спи, яде и реве! Изберете му меки памучни дрехи, който се свалят лесно. Моделите с копчета са най-подходящи. Боди според сезона, ританки, чорапи, шапка /пак според сезона/, блузки, ромпър и няколко жилетки или суитчъри са достатъчни.

  • Козметика за къпане и хигиена

При избора на вана за бебето се водете и от вашето удобство. Може да е вдигната на крачета, може да бъде с излята вътрешна форма, на която да се сложи бебето. Да не забравите и кърпата за бебе!

Памперси вземете 1 пакет от марката, която сте избрали, не се презапасявайте. Не е рядко нежната кожа леко да се възпали или да избият пъпчици. Това налага смяна на марката, затова докато откриете най-добрите за вас, нямате нужда от кашони с тях. Мокри кърпи!

  • Прах за пране за бебета

Козметиката е индивидуален избор. Има майки, които се доверяват на български производители, има и такива, които признават само бяла бебешка козметика от аптеките. Независимо от марката, ще ви трябват шампоан , крем/олио за тялото и косата, крем против подсичане, физиологичен разтвор, клечки за уши, аспиратор за нос и нокторезачка и термометър.

  • Хранене 

Шише за водата и друго за кърма/адаптирано мляко. Стъклените шишета са с по-дълъг живот. Накрайниците им са силиконови /прозрачни/ и каучукови /по-жълти/, обикновено бебето показва какво препочита. Пробиотик - според предписаното от педиатъра.

Можем да добавяме още и още, но както казахме в началото, това е най-необходимото за новия член на семейството. Не забравяйте, че от тук нататък ще купувате много и различни неща. Помнете също, че има хора, които искат да подарят нещо на малкия човек и просто кажете от какво имате нужда!

50 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.