Един допълнителен език винаги е плюс, особено ако имаш възможността да го научиш от ранна детска възраст. Но освен че улеснява комуникацията, подобно умение помага на децата по-бързо да пренасочват вниманието си от една към друга задача. Въздействието на двуезичната среда може да се усети още когато бебетата са едва на седем месеца според учените, пише британското издание Daily Mail.

„Двуезичната среда може да е по-различна и непредсказуема от моноезичната и затова и по-подтикваща към научаване на нови неща. Изследването ни установи, че бебета от двуезични семейства се адаптират към по-сложна среда чрез търсене на допълнителна информация“, обясни д-р Дийн Д'Соуса, преподавател по психология в британския университет „Англия Ръскин“ и ръководител на проучването.

Как е доказана хипотезата?

Използвана била специална технология за проследяване на погледа. Наблюдавани били 102 бебета на възраст от седем до девет месеца. Половината от тях били от семейства, в които се говорят два езика, а другата половина – от такива, в които се общува само на един език. Резултатите показват, че децата на родители, които говорят на различни езици, пренасочват вниманието си с 33% по-бързо към нова картина, която се появява на екран, в сравнение с децата от другата група.

38 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.