Ако сте родител на буйно дете и се надявате, че като порасне ще се успокои, имаме новина за вас. Няма да се случи точно така, поне според данните на ново американско проучване. Оказва се, че характерът в детството говори за това какъв ще бъде човек и в по-зряла възраст.

Какво показват резултатите?

Задръжките в ранна детска възраст са знак, че към 26-ата година на човек той ще бъде резервиран и интровертен. При предпазливите и по-чувствителните към грешките младежи, както и тези, които избягват контакт с нови хора, предмети и ситуации, има по-голяма вероятност да развият тревожни разстройства, социална изолация и депресия, става ясно от изданието на американската Национална академия на науките.

"Докато много изследвания свързват поведението в ранното детство с рисковете за психопатология, резултатите от нашите изследвания са уникални. Нашето изследване е върху темперамента в много ранните детски години и го свързва с поведението повече от 20 години по-късно чрез индивидуалните различия в невралния процес", казва Даниъл Пайн, ръководител на изследването и председател на катедрата по афективни невронауки в Националния институт по психично здраве. 

Проект

В изследването участвали специалисти от университета на Мериленд, Колидж парк, Католическия университет на Америка и Националния институт по психично здраве. Експертите проследили развитие на деца на 4 месеца, на 14 месеца и на възраст 15 години и 26 години. И така стигнали до заключението, че темпераментът е свързан с биологично обоснованите индивидуални различия в начина, по който хората реагират на света емоционално и поведенчески.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.