Ролята на всеки родител е да научи децата си на най-важните неща. Истината е, че това никак не е лека задача, но се оказа, че има някои трикове, които могат да помогнат. Леките аромати, като например на розите, могат да засилят специфични спомени от деня, откриха германски учени.

Резултати от проучването

Участвалите в изследването били ученици и те запомнили нови за тях думи на английски език с около 30% по-добре, когато в стаите им горял тамян, докато учели и спели. Ученето по време на сън дори си има специално название – хипнопедия, и вълнува специалистите още от 50-те години на миналия век.

"Изследването ни показва, че можем да улесним заучаването по време на сън. А кой би си помислил, че носът ни може значително да помогне за това", каза Юрген Корнмайер от университета на Фрайбург.

Как да учим, докато спим

Може да се постигне и звуково – например със слушане на чуждоезикова реч. Споровете около съществуването на подобно умение обаче са много ожесточени. В последно време специалистите са на мнение, че то съществува поне в известна степен.

Тагове
35 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.