Повечето деца обожават животните и обикновено сред най-предпочитаните домашни любимци са кучетата. Истината обаче е, че не всяка порода е подходяща за съжителство с малки непрекъснато тичащи човечета из къщата. Така че ако сте родители, най-добре да подходите изключително отговорно към избора на лаещ приятел. Важно е да е с по-спокоен нрав и да е търпелив.

За какво да внимаваме при избора на куче?

Няма нужда да се чудите и да разпитвате всички свои приятели с кучета у дома. Руската киноложка федерация направи списък с най-подходящите породи. И специалистите напомнят при избора да имаме предвид темперамента, нивото на активност, социалните качества, податливостта на дресировка, а също и разходите за отглеждане.

"Щом кучето прекрачи прага на вашия дом, вие ставате отговорни не само за живота, здравето и възпитанието му, но и за комфорта на всички членове на семейството. Когато подарите кученце на детето си помнете, че трябва да бъдете пример за децата си, трябва да обясните как правилно да се грижат за домашния любимец, как да го възпитават и защитават.

Наистина трябва да прецените възможностите си - готови ли сте да отделите няколко часа на ден за разходка с хъски, имате ли достатъчно опит, за да намерите общ език с маламут, имате ли финансови ресурси за мастиф?", коментира Владимир Голубьов, президент на Руската киноложка федерация, пред РИА Новости.

Кои породи са най-добрият избор?

За първо куче на хлапето си вземете дружелюбна порода – игрива, умерено активна и без нужда от кой знае колко грижи. И още нещо, добре е породата да отговаря и на темперамента на детето.

Кокер шпаньол – балансиран и мил характер, в който ще се влюбите. Освен това е подвижен и обича разходките. Лесно се адаптира към различни условия на живот, но да знаете, че трябва да му обръщате внимание, защото иначе ще се натъжи. А по отношение на детските изблици ще реагира доста търпеливо.

Корги – весел, атлетичен, много контактен и приятелски настроен четириног. Направо кипи от енергия, така че ще има нужда от редовни разходки. Любвеобилно е, отгатва безпогрешно настроението на собственика си и е безконфликтно. Коргито също е много умно и е лесно за дресиране.

Пудел – добре позната и често предпочитана порода. И това не е никак случайно, защото става въпрос за много интелигентни и послушни кучета.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.