Някои родители смятат, че няма проблем да возят детето на предната седалка. Просто гушнато. Не се лъжете! Това е немислимо! Катастрофите се случват толкова бързо и тежко, че не можете да защитите детето по никакъв начин. Предната седалка не е място за дете!

При удар особено опасни са въздушните възглавници на автомобила. Отварят се невероятно силно и причиняват огромни поражения.

За децата най-сигурното място е задната седалка в подходящо столче.

Основните модели са съобразени с възрастта на малкото човече. При бебетата столчето е обърнато с гръб по посоката на движението. Следва позиция и модел, в които детето ще бъде с лице напред по посоката на движението. И столчета седалки за вече порасналите деца, които обаче не са достатъчно големи за стандартен предпазен колан.

При избора на столче се съобразете не само с възрастта и размера на вашето дете, а и с автомобила си. Не всички модели ще ви паснат идеално. Правилният монтаж е супер важен, но не винаги е лесен. Вече има решение на този проблем.

От септември 2002 година за всяка пътническа кола е препоръчително /производствено/ да има специални анкери. Съответно столчетата имат система, с която се закачат за тях. Тази система се нарича LATCH.

За тези без описаната система е важно да бъдат стабилизирани с коланите на автомобила. За да се справите по-лесно с монатажа, вижте книжката от производителя.

Ако сте претърпели инцидент, огледайте и столчето за повреди и го подменете, ако има такива.

34 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.