Появата на едно бебе в семейството определено променя всичко – като започнем от ангажираността на родителите, умората, незнанието и стигнем до непрекъснатото притеснение дали правим всичко така, както трябва. Е, затова ще ви дадем няколко ценни съвета, които помагат бебето да проговори по-бързо. Разбира се, развитието на всяко дете е индивидуално и не трябва да го сравняваме с другите. Все пак има някои трикове, с които да помогнем.

Как бебето да проговори по-бързо?

Като за начало родителите трябва да говорят много – това не подлежи на коментар. Освен това обаче трябва да говорят бавно, да изговарят думите ясно и да подчертават гласните. По този начин хлапето ще започне да говори по-бързо и ще има по-богат речник, твърдят учени от университета на Вашингтон, цитирани от Science Daily.

„Вече ни беше известно, че използването на този вид говор от страна на родителите е свързано с по-добри речеви резултати при децата, но не знаехме защо е така. Уверени сме, че този начин на говорене прави ученето на езика по-лесно заради опростената си лингвистична структура и подчертаните звукове. Изследването ни установи и още по-фундаментална причина. Вече смятаме, че този начин на говорене е „социална въдица“ за мозъка на бебето - повишаването на гласа и бавното темпо са социално ангажиращи и приканват бебето да отвърне“, каза Патриша Кул, директор в института и преподавател по реч и слух в университета на Вашингтон.

33 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.