Всички непрекъснато говорим за това колко е важно да се четат книги. Само че всъщност колко точно време ни остава за подобно занимание в днешния забързан свят? Успяваме ли да се концентрираме достатъчно върху дадено четиво? И най-важното, даваме ли го като пример на децата си?

Ако сте от супер заетите хора, които не успяват достатъчно често да сместят в графика си четенето на книги, но много ви се иска, вероятно се стараете да запалите страстта към четенето у вашите деца. При хлапетата обаче ситуацията е малко по-особена, защото обикновено предпочитат да се забавляват с приятелчета навън. Затова е важно от малки да поставим определени основи, за да открият тази магия.

Няколко съвета как да накараме децата да четат повече

  • Започнете да им четете от рано

Кога точно ли?! От бебета. Така ще се научат да слушат внимателно, за да разберат какво ще се случи в историята, която им разказвате. Също така е добър вариант да си припомните позабравени книги, че дори и да откриете такива, които сте пропуснали.

  • Избирайте хубави нови книги

Възрастните се впечатляваме от старите книги, но при децата е обратното. Те харесват нови, лъскави, шарени, красиви. Затова не се опитвайте да им пробутате четивата от вашето детство – няма да свършат работа.

  • Превърнете четенето в игра

Децата са си деца и искат да се забавляват. Затова превърнете четенето в игра – рисувайте сцени с главните герои или пък доизмисляйте някакви случки. А защо не и да измислите цяла история с помощта на хлапето?

  • „Заменяне” с четене

Малките не обичат да спят следобед? А защо не пробвате да им осигурите необходимата почивка, като се отдадете на четене? По този начин ще забавите темпото и те ще си получат необходимия релакс.

  • Избирайте книги заедно

За да увлечете детето в магията на четенето, дайте му възможност само да избере книгата. Правете същото и при покупката на четива.

34 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.