Социалната изолация заради пандемията се отразява най-сериозно на най-малките. Децата, които доскоро се опитвахме да откъснем от техническите достижения на нашия век и да ги изпратим навън да играят с връстниците си, сега са принудени да стоят у дома. И ако през първите няколко седмици родителите успяваха да измислят различни забавления, сега вероятно вече са се поизчерпали откъм идеи. А може би са забелязали и че децата им са станали по-изнервени и неспокойни?! Ясно е, че това не е случайно.

Хлапетата, които не се забавляват с приятелчетата си заради ограниченията, могат да станат по-агресивни, избухливи и нещастни, твърди клиничния психолог и педагог Мехмет Тебер. Според турския специалист продължителната социална изолация вероятно ще изостри недоволството им, така че имайте го предвид, ако забележите промени у наследниците си.

Защо децата стават по-агресивни?

Общуването с връстници е основна нужда на децата, както е пиенето на вода и храненето, обяснява експертът. Впрочем това важи и за възрастните, защото хората сме социални същества и имаме нужда от контакти със себеподобни. Затова на децата не им е достатъчно да общуват само с родителите си.

„Точно както ние не можем да общуваме само като прекарваме време с нашите майки и бащи, същото е и при децата“, отбелязва още психологът.

Решение

За да се справят с този проблем, родителите трябва да удвоят времето, което отделят на децата си, казва Тебер. Играта с тях и вниманието определено ще облекчат понасянето на изолацията. Друго нещо, което ще помогне, е онлайн срещите с приятелите им.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.