В света, в който живеем, е много трудно да „опазим” децата си от техниката. В тази връзка родителите могат да бъдат разделени на две групи: едните – твърди противници на телефоните и таблетите, другите – такива, които намират „спасение” в джаджите. И тук може би най-добрият вариант е някакво средно положение, в което детето да не прекарва прекалено много време пред екрана, но пък и да не се чувства изостанало от връстниците си, ако не му давате изобщо да пипа телефона.

Рисковете за очите

Малките деца могат да развият късогледство, ако прекаляват с взирането в монитора. За това много ще помогне, ако поне единият родител има късогледство, обясняват специалистите.

„Рисковата група се определя и от това колко дълго детето работи отблизо с различни неща: чете, рисува. Ако гледа анимации на електронни устройства, вече има степен на риск", казва руският офтамолог Ирина Лещенко.

Затова е по-добре да не даваме на хлапетата електронни джаджи, ако е възможно.

"Ако искате да гледа анимация, по-добре е да я включите на телевизора, като разстоянието до него трябва да бъде не по-малко от 3 метра", казва лекарят.

Риск от пристрастяване

Опитващите се да работят от вкъщи родители вероятно си осигуряват доза „спокойствие” като дадат някоя електронна джаджа на детето. Проблемът е, че това може да доведе до пристрастяване и след това да не можете да накарате детето да остави техниката.

Mного често се наблюдават деца, които вместо да играят навън или вкъщи, предпочитат да гледат някое филмче, а когато родителите се опитат да изключат техниката, хлапетата изпадат в истерия. Затова най-добре си определете някакво време, в което детето може да гледа – примерно 15-20 минути на ден, и се придържайте към това решение, за да се научи детето, че такива са правилата.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.