Не можеш да спиш, нямаш апетит, сърцето ти хлопа, а мислите ти циркулират само около едно - твоя crush.Честито! Да не би да се влюби? Химическата реакция, която се случва в мозъка ти, много прилича на пристрастяването. Има моменти на еуфория, последвани от моменти на абстиненция, когато единственото, което ще ти помогне, е да се доберете до своя crush.

Едно влюбване кара мозъка ти да отделя такъв коктейл хормони, че доста често го сравняват с наркотик. Според проучване на д-р  Хелън Фишър, когато се направи магнитен резонанс на мозъка на влюбени, резултатите доста напомнят тези от магнитен резонанс на хора на наркотици.

И ако се чудите кой е виновникът - Допамин, Серотонин, ОкситоцинХормоните, които отговарят за това да се чувстваме добре, но и които са отговорни за пристрастяването. Яденето, сексът, общуването, това са неща, които са важни за нашето "оцеляване" и карат мозъка да отделя допамин и серотонин. Съответно да се чувстваме добре, за да продължим да ги правим. 

И все пак, влюбването е много повече от зависимост. През 2010 около 60% от браковете са били уредени на база удобство и съвместимост. Изобщо бракът по любов е съвременно понятие. Древните гърци са вярвали, че внезапното влюбване е вид лудост. Theia mania - лудост от боговете. И наистина какво друго би накарало Дон Кихот да изпълнява велики подвизи или Ромео да сложи край на живота си?

Лудост или не, любовта е сред основните мотиватори. Кара те да излизаш от зоната на комфорта си. Правиш неща, които не си мислил, че си способен да направиш. Кара те да искаш да станеш по-добър човек. Да се бориш за мечтите си, защото животът ти внезапно е придобил нов смисъл. А и ако е здравословно и те кара да се чувстваш добре, защо пък да не се пристрастиш?

Или както се пее в една златна стара песен - "You might as well face it, you're addicted to love. "

35 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.