Всички, дори най-висококачествените прибори, особено тези, които се използват постоянно за готвене, рано или късно стават неизползваеми. А по-нататъшната му употреба може дори да причини сериозна вреда на здравето. 

Това важи особено за тигани с незалепващо покритие. Но какви са признаците, по които можете да разберете, че този тип кухненски прибори трябва да бъдат сменени.

Знак номер 1. Деформация на тигана

Често се случва, че поради интензивната употреба на тигана с незалепващо покритие, той се деформира под въздействието на топлина или влага (огъва се или по друг начин губи формата си). 

Това е предупредителен знак, че трябва да се отървете от него и да си вземете нов. Неравната повърхност ще доведе до неравномерно приготвяне на храната, което в крайна сметка може да причини проблеми с храносмилането.

Знак №2: Обезцветяване

Обезцветяването на тиган с тъмно незалепващо покритие е знак, че това покритие се е повредило и остатъците от него могат да попаднат в храната и да причинят дискомфорт при консумацията на готовите ястия.

Знак №3: Драскотини

Появата на голям брой драскотини е може би най-тревожният и ясен знак, че тиганът трябва спешно да бъде сменен. Знаете ли защо? Според изследвания за производството на такива тигани се използва тефлон, който съдържа опасно за човешкото здраве химическо вещество, наречено перфлуорооктанова киселина (PFOA).

Доказано е, че PFOA съдържа химикал, причиняващ рак. Следователно, когато драскотините станат ясно видими, това е знак, че тефлоновата повърхност е повредена и химикали могат да попаднат в храната, като по този начин я направят токсична.

Знак № 4: Срок на годност

Според готвачи всеки кухненски артикул има срок на годност, а за съдовете с незалепващо покритие е приблизително пет години. Ако използвате тигана си всеки ден или 3-4 пъти седмично, не забравяйте да го сменяте на всеки четири до пет години, за да запазите здравето си.

Как правилно да почистите тиган с незалепващо покритие?

Преди всичко трябва да се отбележи, че в никакъв случай не трябва да миете тиганите с незалепващо покритие веднага след използването им. Оставете ги да изстинат до стайна температура и след това измийте с мек сапун и топла вода (не по-висока от 22-23 градуса по Целзий). Освен това не можете да използвате твърда метална телчица, а само гъба за съдове.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.