Сангрията е напитка, която идва от Испания и Португалия. Тя е по-скоро нещо като коктейл от смесването на вино, свежи плодове, подсладители и бренди. 

Името

Името идва от португалската и испанска дума за „кръв“, заради типичния тъмночервен цвят.

История

Историята на сангрията започва далеч назад във вековете. Смята се, че още римляните смесвали вино с вода, за да прочистят питейната вода от бактерии, в региона на Иберийския полуостров.

В Древна Гърция пък пиенето на неразредено вино се считало за откровено невежество и простащина.

В наши дни

Днес коктейлът има многобройни вариации. Освен с червено вино, сангрията може да се приготвя от бяло вино или шампанско, а вместо бренди да се включи ром, ликьор, шери или обикновен плодов сок.

Алкохолната напитка е идеално изкушение за летните вечери. Сангрия може да си приготвите много лесно удома. Така ще имате свеж леден коктейл, с който да се разхладите.

А ето и една рецепта:

Необходими съставки:

червено вино 700 мл

коняк 50 мл

захар 3 супени лъжици

лимон 1 брой

портокали 1 брой

ябълки 1 брой

праскови 1 брой

канела 1 пръчка

Начин на приготвяне

Нарежете на всички плодове на еднакви по големина кубчета и ги сложете в голяма кана.

Към плодовете добавете захарта, след което добавете коняка, а накрая и пръчката канела. Разбърквате добре до разтопяване на захарта. Добре е да оставите каната за два часа в хладилник, за да се смесят вкусовете. Накрая добавете червеното вино. 

Сангрия трябва да бъде много студена, за да бъде истински освежаваща. 

Наздраве!

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook! 

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.