Вкусно, ама много вкусно! И прясно, и свежо, и истинско. Такива са спомените на хората за храната през социализма. Казват, че ако искаш да провериш дали храната на някой ресторант е добра, трябва да поръчаш супа и кюфте или кебапче. Ако се справят с тях, значи могат да готвят!

От 50-те години на миналият век започва сериозно да се привлича вниманието на чуждите туристите към нашата страна. Туристите са гладни хора и затова в онези години готвачите сътворяват емблематични ястия. Някои вече са забравени, но други са неотменна част от менюто ни.

Ето бисерите на кухнята от „Балкантурист“

  • Шмеркезе-домат

Доматът се издълбава и се пълни със смес от сирене, кисело мляко, лук и магданоз. Подправя се с пипер и олио. Думата „шмеркезе“ е с немски корени. Превежда се мазно сирене.

  • Шопска салата

Българска класика, въпреки че съседните балкански страни имат свое виждане за рецептата. В салата се нарязват краставици, домати, лук и магданоз и се натрошава сирене.

  • Чушка бюрек

Вкусна позабравена класика. Приготвя се от печени чушки, които се пълнят със смес от яйце, сирене и магданоз, след което се панират в добре сгорещен тиган.

  • Пилешко вретено

Така се приготвя пилешко бяло месо-филе или пържола, което се пълни с гъбки, кашкавал и сметана. Завива се като вретено, за да не излезе плънката и се запича на фурна. Днес тази пилешка вкусотия се среща под името „пилешки руладини“.

  • Бахур/Бумбар

Е това е деликатес от свински или агнешки дреболии. Използват се сърце, бъбреци, бузи и по малко от осмянката и гърдите. Добавя се сланина и ориз, както и щедро количество подправки. С тази смес се пълни в черва и се пече бавно до готовност.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.