Баницата е традиционно българско тестено изделие, което се приготвя от различни продукти, в зависимост от вкусовите претенеции на дегустаторите. Според традициите обаче на Бъдни вечер, а може и на останалите коледни празници, задължително на трапезата трябва да има сладка баница с тиква. Ето защо всяка една домакиня, трябва да може сама да омеси и сервира вкусното изкушение.
Необходими продукти:
500 гр. брашно
4 с.л. оцет
200 мл. топла вода
500 гр. тиква
1 ч.ч. орехи
1 ч.ч. захар
300 гр. олио
1 жълтък
1 пакет канела
Объркваме брашното, оцета, солта и топлата вода до получаване на меко тесто. Към него се добавя 150 гр. олио, след което размесваме отново и оставяме да втаса за кратко (около 20 мин.).
През това време приготвяме плънката. Тиквата се почиства и настъргва в голяма купа, като премахваме водата от нея. Приготвяме и орехите, които се начукват на малки парчета.
За направата на корите разделяме тестото на 6 равни части. Всяка част се разточва хубаво, след което получената вече кора се поръсва с тиква, захар, орехи, канела и малко олио, навива се и се поставя в голяма тава. Действието се повтаря с всички парчета тесто, като трябва да бъдем внимателни с плънката, защото, ако прекалим, рискуваме баницата да не се изпече навсякъде равномерно.
Преди да сложим баницата във фурната, трябва да я намажем хубаво с жълтък, след което поръсваме със захар и печем на 180° за 40/50 минути.
Готовата баница се напръсква с вода и се покрива с кърпа, за да омекне. Може да бъде поднесена на трапеза, поръсена с пудра захар.


Супа със сьомга



Рекорд: Вкусна пита сирене с огромни размери
