Баницата е традиционно българско тестено изделие, което се приготвя от различни продукти, в зависимост от вкусовите претенеции на дегустаторите. Според традициите обаче на Бъдни вечер, а може и на останалите коледни празници, задължително на трапезата трябва да има сладка баница с тиква. Ето защо всяка една домакиня, трябва да може сама да омеси и сервира вкусното изкушение.

Необходими продукти:

500 гр. брашно

4 с.л. оцет

200 мл. топла вода

500 гр. тиква

1 ч.ч. орехи

1 ч.ч. захар

300 гр. олио

1 жълтък

1 пакет канела

Объркваме брашното, оцета, солта и топлата вода до получаване на меко тесто. Към него се добавя 150 гр. олио, след което размесваме отново и оставяме да втаса за кратко (около 20 мин.).

През това време приготвяме плънката. Тиквата се почиства и настъргва в голяма купа, като премахваме водата от нея. Приготвяме и орехите, които се начукват на малки парчета.

За направата на корите разделяме тестото на 6 равни части. Всяка част се разточва хубаво, след което получената вече кора се поръсва с тиква, захар, орехи, канела и малко олио, навива се и се поставя в голяма тава. Действието се повтаря с всички парчета тесто, като трябва да бъдем внимателни с плънката, защото, ако прекалим, рискуваме баницата да не се изпече навсякъде равномерно. 

Преди да сложим баницата във фурната, трябва да я намажем хубаво с жълтък, след което поръсваме със захар и печем на 180° за 40/50 минути.

Готовата баница се напръсква с вода и се покрива с кърпа, за да омекне. Може да бъде поднесена на трапеза, поръсена с пудра захар.

 

33 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.