"Рататуй" не е само страхотен анимационен филм за една мишка-готвач. Всъщност става въпрос за вкусно основно ястие е от областта Прованс във Франция. Може да бъде сервирано и консумирано както топло, така и студено, което го прави страхотен избор. Рецептата е богата на витамини, а както знаем, те са изключително важни за нашето здраве и добра физическа форма.

Необходими продукти:

  • 1 патладжан
  • 1 глава кромид лук
  • 2 червени чушки
  • 2 зелени чушки
  • 4 домата
  • 1 тиквичка
  • 2 скилидки чесън
  • 10 с.л. зехтин

Ястието се подправя със сол, риган, магданоз, мащерка, босилек и малко захар.

Патладжаните се нарязват на филии, след което се овкусяват със сол и се оставят да престоят. След като горчивият сок се отцеди, се нарязват на кубчета. Измитите и почистени домати и тиквичката също се нарязват на кубчета, след което същото правим и с чушките. Лукът и чесънът се нарязват на дребни парченца.

Всеки зеленчук се пържи по отделно в продължение на 5-10 мин. Започва се с тиквичката, след като се запържи добре в зехтина, се поръсва с малко сол и щипка захар. По този начин се обработва всеки един зеленчук, като последни се готвят доматите, които се задушават около 10 мин. на тих огън. Към приготвените зеленчуци се прибавят подправките. Разбърква се хубаво и се задушават за още 5 мин.

35 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.