Насъщният се е приготвял от бабите в големите и сплотени семейства преди години. После рецептата и тънкостите са се предавали на идните поколения. Днес хляб купуваме, а не приготвяме сами, само че модерните хлебопекарни не могат да ни доближат до онова усещане… Енергията, която даваш и получаваш при месенето му и онзи неустоим аромат на току-що изпечен хляб, са несравними.

Ако ви се прииска да направите един самун, ей така за кеф, ама по стария начин с малко месене и малко чакане да втаса, страхотно. Това може да се превърне във вашия начин да обедините семейството в правене на домашна храна. Мъжете добре се справят в месенето на тестото. Децата са добри в бъркане на съставките! За жените остава удоволствието от всичко изброено.

Понеже не говорим за математика, а за кулинария и любов, знайте, че количествата винаги може да бъдат леко променени. Не се притеснявайте, ако сложите 20 грама повече или по-малко. Често най-вкусните неща се приготвят „на око“.

Продукти за домашен хляб:

  • 500 гр. брашно и още около 100 гр, когато месите;
  • 1 пакетче суха мая;
  • 1 ч.л. захар;
  • 2 ч.л. сол;
  • 300 мл. вода;
  • 3 с.л. олио;
  • 2-3 капки оцет.

Смесвате водата, маята, солта, захарта и 1 лъжица брашно. Водата задължително трябва да е топла, за да се активизира маята. След около 6-7 минути е бухнала леко. Докато я чакате, изсипете в купа брашното и олиото. Щом маята е готова, я прибавяте в купата и започвате да месите.

Най-важното, за да се получи хлябът, е да нацелите колко меко трябва да се получи тестото. В началото наистина е нацелване. Замесеното тесто започва да се оформя на топка, но все още се лепи по ръцете ви. Това е моментът, в който да набрашните плота/дъската и да продължите месенето там. Месите докато спре да се лепи по ръцете ви, но в същото време е много меко. Всичко отнема около 10 минути, минете ли това време, нещо не е наред.

Връщате тестото в купата, намазнявате го леко и го оставяте на топло, за да бухне. Трябва да е покрито. Когато се е подуло, това става след около 1-2 часа, го размесвате много бързо, само с няколко движения. Включвате фурната на 50 градуса и го оставяте за още около час там. После без да го вадите вдигате градусите на 160 и печете до златисто. Напръсквате с вода и завивате за малко изпечения и готов хляб.

38 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.