Обичате да пиете бира, но ви е омръзнала тази, която се предлага на пазара? Е, ако нямате възможност да отскочите до някоя от страните майстори в производството на пиво, защо не пробвате да си направите такова сами?! Само се заредете с търпение, защото това не е никак бърз процес. 

Какво ви трябва за приготвянето на домашна бира?

Разбира се, най-важни са зърната. Можете да избирате между ръж, ечемик, пшеница, овес. Можете дори да смесите - въпрос на въображение и вкус. Когато изберете зърната, ги поставяте в дълбок съд, докато покълнат, след което изливате излишната вода и вече имате основата за домашната бира.

Следващата стъпка е да добавите вода към покълналите зърна, само че трябва да бъде кипната и после охладена до 60 градуса. Разбърквате добре, слагате капак и оставяте да се вари на бавен огън. Този процес продължава няколко часа. Добавяте също и хмел, след което охлаждате получената течност. Оставяте я за известно време непокрита, за да се насити с кислород. След това прецеждате, но все още не сте готови - има още няколко детайла.

Как да придадете алкохолен градус?

За да превърнете течността в алкохолна напитка, трябва да добавите и бирена мая, след което оставяте да ферментира 2 седмици. Първата седмица трябва бирата да е в помещение, в което температурата е повече от 15 градуса. През втората седмица е добре да я прелеете в дървено буренце. Ако нямате, ето как да улесните процеса.

Необходими продукти:

  • 2.5 кг покълнали зърна
  • 5 л вода
  • 3 чаши хмел
  • 1/2 ч.л. сол
  • 50 гр суха бирена мая
  • 100 мл захарен сироп (100 мл вода + 50 гр захар се варят, докато се сгъсти)

Смесвате зърната и водата и варите около 2 часа. После добавяте хмел и варите още половин час, след което прецеждате и охлаждате до 40 градуса. Добавяте бирената мая, солта и захния сироп, разбърквате и оставяте на хладно 5 часа. След това разливате по бутилки и оставяте без капачки. След като минат 24 часа слагате капачките и изчаквате още 2 дни. Накрая остава само да се насладите на творението си.

Тагове
70 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.