Щоленът е традиционен немски коледен сладкиш, които има формата на хляб. За първи път за сладкото изкушение е споменато през 1474 г. във връзка с организирането и провеждането на коледния базар в Дрезден. Първоначалното име на сладкиша е “Щрицел”, което в превод означава “буден”. Формата на кейка, трябва да наподобява и да символизира Младенеца, повит в пелени. 

А ето и рецепта, която ще ни научи как да приготвяме най-вкусния щолен на нас и нашите близки за Коледа: 

Съставки:

2 бр. яйца

500 гр. брашно

130 гр.  захар

200 гр. краве масло

100 гр. крема сирене

1 бр. бакплувер

1 бр. ванилия

Настъргана кора от лимон

Настъргана кора от портокал

60 гр. орехи

60 гр. фурми

60 гр. стафиди

В подходящ съд се пресява брашното, като към него се добавя и бакпулвера. След това се разбиват яйцата и захарта. След което към тях се прибавят предварително разтопеното вече масло и начупено на парчета крема сирене. Добавят се настърганите лимонова и портокалова кора, а след това и пакетът ванилия.

Получената смес се добавя към брашното и се разделя на две равни части. Тестото се разстеля на две, докато стане на кора. След което се сгъва отново на две части. Така се прави и с двете равни парчета тесто.

Съдът, определен за изпичане на щолена, се покрива с готварска хартия за печене, преди да бъде сложен във фурната сладкишът. 

Щоленът се пече около 40-50 мин., след което се намазва с масло, а след като попие, се поръсват и с пудра захар. 

Забележка:
За да не изсъхва, сладкишът се съхранява в кутия на сухо място.

Напиши коментар