По традиция свързваме Великден с боядисани яйца и козунак, макар че много хора изобщо не знаят защо точно с тях. Така червените яйца символизират кръвта на Иисус Христос, а козунакът – неговото тяло. И понеже вече говорихме за яйцата, нека сега обърнем внимание на така наречения сладък обреден хляб.
Козунакът в другите страни
Този вкусен вариант на хляб не се приготвя само у нас, а и в много други страни. Популярен е и в Румъния, където носи същото име. В Гърция го наричат цуреки, в Турция – чорек, в Русия –кулич, а в Италия се приготвя панетоне, който може да издържа до 6 месеца. Корените на сладкиша обаче можем да търсим в Западна и Средна Азия.
Как са се появили козунаците?
В българската празнична кухня те навлизат едва в началото на 19 век, но се налагат чак към 1915-1920 г. Иначе в световен план според някои теории козунакът започва масово да се приготвя във Франция през 17 век. Постепенно след това се пренася в цяла Европа.
Кога точно се меси козунакът?
По традиция в събота сутрин преди Великден домакинята трябва да замеси своя козунак. Той обаче не трябва да се яде преди възкресение в неделя заради постите. Същото е положението и с яйцата.
Как да приготвим идеалния козунак?
Всеки, който се е пробвал да прави това сладко изкушение, добре знае, че не е никак лека тази задача. Но пък резултатът определено си заслужава усилията. Меси се продължително и се пече на слаба фурна в продължение на поне четиридесет минути.
Ако ще слагате захаросани плодове или стафиди в своя сладък хляб, трябва да ги накиснете един ден предварително в смес от ликьор и вода. В случай че не разполагате с достатъчно време или пък не сте се сетили предварително, можете да решите проблема като просто ги сварите в ликьор, докато бухнат и поемат течността, а после ги отцедете и подсушете.
Още съвети:
- Продуктите трябва да са на стайна температура;
- Трябва да се получи тесто със средна гъстота – нито течно, нито твърде гъсто;
- Тестото трябва да е с такава плътност, че да може да се реже с нож;
- Месете тестото, докато започне да се отлепва идеално от ръцете и плота;
- Покрийте купата с тестото със загрята кърпа и оставете на топло (може да използвате предварително загрята и изключена фурна) за 2 часа, докато удвои обема си;
- Не вадете изпечения козунак от формата, преди да е изстинал.
Рецепта за бърз козунак
Необходими продукти:
- 5-6 яйца
- 200 гр. масло
- 150-200 гр захар
- 1 кубче мая
- 250 мл прясно мляко
- 1 кг брашно
- 1 ч.л. лимонова есенция
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Козунакът ‘обича’ да му е топло и затова, както споменахме, продуктите трябва да са на стайна температура. Освен това е добре помещението, в което месите, да е добре загрято. И така, след като сте изпълнили тези условия, можете да започнете с приготвянето.
Като за начало пресявате брашното и активирате маята като я сложите в топлото мляко заедно с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. После се заемате с разбиването на яйцата, към които добавяте останалата захар, млякото, активираната мая. След това добавяте есенцията и брашно. Замествате много гладко и еластично тесто, което трябва да удряте в плота, колкото можете повече пъти. Удряйте, не го жалете! Ще стане от вкусно, по-вкусно!
Когато сте готови, оставяте да втаса на топло. След като удвои обема си, разделяте тестото на две части, а всяка от тях – на три топки, които правите на фитили. После оплитате плитка и поставяте в намазана с олио тава. Оставяте отново да втаса, мажете отгоре с жълтък, мляко и олио и посипвате със захар.
Единственото, което остава, е да сложите вашия козунак в предварително загрята на 160 градуса фурна. Печете около 45 мин. без да отваряте вратичката на фурната. Може да отворите, само ако видите, че започва да загаря, за да го покриете с хартия за печене или с алуминиево фолио. И накрая, когато е готов, не забравяйте, че преди да го извадите от формата за печене, козунакът трябва да е напълно изстинал.
Пожелаваме ви весело и вкусно посрещане на празника!


Супа със сьомга



Рекорд: Вкусна пита сирене с огромни размери
