Развълнувайте небцето си още с първата хапка. Лесна и бърза рецепта за вкусно щастие, което да споделите с любим човек или с приятелка. Налейте си чаша хубаво червено вино, започваме.

 

Необходими продукти:

за хляба :

225 гр. пълнозърнесто брашно /или по 1/4 от пакет от 1 кг/

225 гр. бяло брашно

1 пакетче суха мая

1 ч.л. сол

1 с.л. мед

300 мл. вода топла вода

малко прясно мляко за намазване

Слагате всички продукти в купа и правите кладенче по средата, в което се сипва водата. Разбърквате хубаво с дървена бъркалка, става доста лепкаво. Набрашнявате ръцете и го изваждате от купата. Леко прегънете краищата към центъра и оформете кръгла топка. Не месете. Напръскайте стреч фолио и увийте тестото.

Оставете да втаса около 30 минути на топло място. За това време трябва да е удвоило размера си. Сваляте фолиото, цепите хляба с остър нож и намазвате с прясно мляко. Сложете кубчета лед на дъното на фурната. Този трик ще произведе достатъчно пара, за да даде на хляба хубава коричка преди да се повдигне.

Печете на 200 градуса в загрята фурна за 30-40 минути.

Оставете да се охлади напълно. Сервирате с печен чесън с камембер.

За тях:

1 кутия камембер

2 глави чесън

 2 с.л. мед

 80 мл. зехтин

 50 гр. масло

 сол и черен пипер

 1/2 стръкче розмарин /с пресен става прекрасно, но ако използвате сух, сложете 2-3 щипки/

 2-3 дафинов лист

Отрежете върха на чесъна, така че да се открият скилидките и оставете главите цели. Сложете ги с отрязаните върхове надолу. Подправете със зехтина, мед, сол ,пипер, маслото и зелените подправки. Пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 40 минути. Когато всички аромати се смесят на дъното на тавичката, чесънът ще ги поеме.

Махнете опаковката на сиренето, проверете и за лепенки, често производителите ги слагат директно върху продукта. Върнете отново в кутията, в която се продава и го пъхнете за 10 минути във фурната.

Нарежете готовия хляб и нападайте.

Вкусотия!

Напиши коментар