Ризото е обожавана храна и лесна за приготвяне, стига да се спазват правилата. Става прочуто през 19 век в Северна Италия. Този начин на приготвяне гарантира мек и кадифен вкус. Малките бели зърна трябва да са обгърнати от кремообразен сос - много лек и много ароматен.

Традиционното ризото се прави с ориз от сорта Арборио. Зърната на този сорт са къси и леко закръглени. Предпочитан е заради високото съдържание на нишесте. Така лесно се постига търсения ефект. Пропорцията е една чаша ориз на 4-6 чаши бульон. Зеленчуков или пилешки – по ваш избор. Чиста вода никога не се използва, когато готвите ризото. Търпението ще ви от ползва. Не пришпорвайте нещата. Гответе на средна към ниска степен.

За добре направено ризото ви трябват 15-20 минути. Те са достатъчни, за да се сготви перфектно всяко зрънце.

Ето ги стъпките за идеалното ризото с гъби

Слагате бульона да заври и го махате от котлона. В друг съд загрявате мазнина, в която запържвате ситно нарязан лук, след като стане прозрачен добавяте гъби (горски), сол, пипер и мащерка. Запържвате ги добре, а когато са готови, добавяте ориза и разбърквате старателно. Трябва да се запече леко - не да изгори. Прибавяте и 1 чаша бяло вино. Ако пък не искате алкохол, заменяте я с лимон.

Следва да добавите горещия бульон. Слагате колкото да покрие ориза и бъркате, докато го изпие, тогава добавяте отново и така до готовност. Не бързайте, дайте му време! Щом започне да става кремообразно и оризът се е надул, готови сте.

Бъркайте с дървена или силиконова лъжица. Добавете студено масло накрая, за да стане още по кремаво и вкусно. За допълнителен вкус и текстура може да добавите настърган пармезан.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.