Обичате сладолед?! На клечка, във фубийка и в чашка?! Накратко всички видове, които се продават. Затова ще ви представим един италиански вариант, на който трудно ще устоите.

На Ботуша хората знаят как да се глезят, затова и сладоледът им носи неповторим истински вкус. Пълен с мед и ядки. И е мек и някак по-лек... и много ароматен и се топи в устата. Но не е като обикновен сладолед. Казахме ли, че се топи в устата?!

До този нуга-крем вкус може да се доберете само по 3 начина: да идете до Италия; да потърсите усилено в някой най-добър ресторант; да си го направите сами. Последната опция е най-бърза, така че заемайте се!

Ще ви трябва миксер, хартия за печене и подходяща форма за замразяване.

Продукти:

  • 25 гр. захар
  • 1 с.л вода
  • 25 гр. бадеми и 25 гр. шам фъстък
  • 2 белтъка
  • 100 гр. мед
  • 200 мл. сметана за разбиване

Първо карамелизирате бадемите. За целта слагате захарта и водата в тиган, докато заври и се получи карамел. Силата на огъня се намаля и мятате бадемите да се покрият хубаво с карамел. Оставяте ги да изстинат върху хартия за печене. След като са вече студени ги натрошавате на парченца. С нож става най-лесно.

Разбивате на сняг белтъците, а меда слагате на котлона да заври. Щом се появят балончета на повърхността бройте до 15 и махнете от печката. Изсипвате горещия мед към белтъците, като не спирате да бъркате с миксера. След това разбивате и сметаната и я добавяте към белтъците. Отново бъркате всичко внимателно и добавяте натрошените бадеми. Дано да са останали!

Пак разбърквате и е време да сложите това изкушение във формата. Добре е да покриете дъното и стените с хартията за пече, за да извадите сладоледа по-лесно после. Шам фъстъкът се поръсва отгоре след като десертът вече е във формата. Слагате във фризера, докато стегне или докато издържите.

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.