Думата „веган“ идва от английската дума „vegetarian“, като за възникването и е изцяло отговорен създателят на веган обществото в Лондон Доналд Уотсън. Самият Уотсън става вегетарианец на 14-годишна възраст, а години по-късно решава да бъде веган и така доживява до 95-годишна възраст.

Целите, определени още с възникването на веганското общество, са свързани с прекратяването на експлотацията на животни от човека. Вследствие на тази поставена и точно определа вече цел, последователите на тази идея не консумират месо, риба, яйца и всякакви по вид млечни продукти. Ето защо голяма част от ресторантите по света не могат да откликнат на нуждите на веганите, но пък все още има и такива, които приготвят специални вегански менюта.

Ето къде можете да намерите най-вкусните вегански менюта

  • Лондон

Смело межем да заявим, че английското общество е приело изцяло веганите. Дори се смята, че Лондон е най-гостоприемният град спрямо този тип хора. Мегаполисът е изпълнен с биомагазини, които предлагат най-различни продукти, предназначени за всички вкусове.

  • Остин

В този щат веганското движение навлиза през 70-те години и към днешна дата със сигурност може да бъде потвърдено, че има голям брои последователи. В града могат да бъдат открити и посетени както елитни веган ресторанти, така и места с не толкова изискана обстановка и с по обикновено меню.

  • Тел Авив

Веганството в Израел е широко разпространено още от дълбока древност. На територията на страната са регистрирани най-много веган ресторанти, само в Тел Авив те са над 400.

  • Ченай

Любопитен факт е, че половината от населението в Индия се придържа към вегетарианството. Поради тази причина и веган менюто бързо набира широка популярност и голяма част от хората спазват стриктно хранителния режим.

  • Хелзинки

Макар и да няма много вегански ресторанта, то финландската столица може да се похвали с уникална разработена рецепта, която включва месо, направено от овес и фасул.

  • Торино 

„В момента в Торино има над 30 ресторанта и магазина, които предлагат веганска и вегетарианска храна, което, предвид размерите на града, е възможно най-големият брой в Италия“, споделя с гордост Стефания Джануци, заместник-кмет и автор на инициативата.

  • Берлин

Германската столица спокойно може да се определи като един истински вегански град. На територията на Берлин има повече от 50 вегански ресторанта, кафенета и сладоледени къщи, които да поберат всички желаещи да опитат вкусните гозби.

  • Сан Франциско

Голяма част от жителите на този космополитен град са привърженици на здравословния начин на живот. Поради тази причина веганството никак не им е чуждо. В града могат да бъдат лесно открити ресторанти от цял свят, предлагащи храни, приготвянето на които изключва всички забранени продукти.

49 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.