Яйцата са една от най-често използваните храни по цял свят. Вариантите им за приготвяне са безброй - пържени, варени, като част от някакво ястие и т.н. В същото време обаче, ако яйцето е развалено, може да си докарате големи здравословни проблеми.

Но как да разберем, че яйцата вече не стават за ядене?

Дори ако на маркировката пише, че срокът им на годност е изтекъл, не бързайте да ги изхвърляте. Всъщност на цялото яйце му трябва много време, за да се развали.

Как да разберем, дали яйцето е развалено или не?

Според статистиката шансовете за отравяне с развалено яйце са много по-малко, отколкото да се заразите със салмонела, и всичко това, защото разваления продукт се различава лесно.

Вода

Дали едно яйце е прясно може да се провери чрез потапянето му във вода. Факт е, че ако яйцето е прясно, то ще падне на дъното на съда с вода, а ако е старо, ще остане на повърхността на водата.

Разклащане

Яйцето също може да се разклати и ако е започнало да се разваля, тогава ясно ще чуете как жълтъкът се "клатушка" вътре. Причината е, че течното съдържание на яйцето се редуцира с течение на времето, оставяйки голям джоб въздух и така се получава повече пространство и се издава звук при разклащане. Но този метод не винаги е точен.

Мирис

Разваленото яйце има доста мека черупка и от него може да усетите неприятна миризма, подобна на сяра. Тя обаче се усеща когато яйцето се счупи.

Светъл или тъмен жълтък?

Няма разлика. Всичко зависи от породата на кокошката.

Какво означават цифрите върху яйцето?

В ЕС има унифицирани и задължителни изисквания за маркировката на яйцата.

Маркировката съдържа следните кодове:

Пример: 1-BG-12345

Първата цифра показва как са отглеждани кокошките-носачки:

0 - органичен продукт -  Осигурява минимална площ от 4 кв. м. на птица, а в халето могат да бъдат отглеждани максимум шест птици на квадратен метър. 

 Храната на птиците не е генетично модифицирана и не съдържа пестициди и синтетични химически обогатители, така. яйцата са като от курника на баба ви.

1 - яйца от свободни кокошки - Носачките живеят на площ от минимум 4 кв. м. на птица.

2 - подово отглеждане в затворени помещения - В този случай средно осем птици живеят на площ от 1 кв. м. в огромни халета. 

3 - отглеждане в батерийни клетки - Кокошките живеят в малки клетки, като всяка птица разполага с площ по-малко от един лист А4. В една клетка живеят до шест птици. След 2012 година този тип отглеждане е забранен в ЕС.

Вторият код показва страната-производител. Ако търсите органични продукти, тогава най-често ще видите HU (Унгария), но има и български био-яйца.

Могат ли яйцата да се използват след срока на годност?

Много зависи от условията на съхранение. В най-добрия случай яйцата остават годни в хладилника за три до пет седмици. Можете да използвате теста с вода, за да проверите свежестта им.

Едно яйце съдържа 6 г протеин, 5 г мазнини, много микроелементи като цинк и йод и, разбира се, витамини В12 и D!

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook! 

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.