Отново обърщаме внимание на английската коледна трапеза, която не напразно се определя като палитра от сладки и солени вкусове, които трябва да достигнат до всеки.
Необходими продукти за 5 порции:
500 гр извара
100 гр захаросани плодове по избор
100 гр захар
5 яйца
брашно
2 к.ч. ром
100 гр масло
канела
1 бр. лимон
Начин на приготвяне:
В широка купа се разбиват изварата заедно с 4 жълтъка и едно цяло яйце. Бъркайки енергично, добавяте захарта, като оставите около две лъжици от нея. Следват щипка канела, 2 лъжици брашно, настърганата кора от лимона и захаросаните плодове, нарязани на кубчета. След това се слага и ромът към получена смес.
Останалите три белтъка се разбиват на сняг и се добавят внимателно към изварата, като се повдига сместа от долу на горе, без да се бърка в кръг. Съдът, предвиден за сладкиша, се намазва с разтопеното масло. Сместа се излива в съда, като се заглажда внимателно.
Изпича се в предварително затоплена фурна на 160° за 40 минути. Преди да бъде поднесен, сладкишът трябва да е добре изстинал. Порцията може да се украси с няколко парчета свежи плодове, избрани по вкус или с домашно сладко.


Супа със сьомга



Рекорд: Вкусна пита сирене с огромни размери
