Желязото е една от най-ценните добавки, която помага на човешкия организъм да функционира правилно и най-вече да бъде здрав. Важно е да знаем, че желязо се съдържа във всяка една наша клетка. Като хранителна добавка то се среща под две форми: в месото на животните, като се извлича от хемоглобина миоглобин, а съшо и в растителните храни и млечните продукти.

Броколите са сред най-богатите на желязо хранителни продукти. Точно затова ви предоставяме тази невероятно лека и също толкова полезна и вкусна рецепта.

Необходими продукти:

  • 250 гр броколи
  • 1 кг тиквички
  • 100 мл сметана за готвене
  • 100 мл прясно мляко
  • 5-6 филии сух хляб
  • 2 с.л. масло
  • 50 гр кашкавал
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Тиквичките и броколите се почистват и нарязват на парченца. След това във вряща вода първо се пускат броколите, тъй като имат нужда от малко повече време, за да се варят. 5 минути по-късно се добавят и тиквичките. Когато зеленчуците се сварят, бульонът се отцежда и се запазва в отделен съд. 

Сварените зеленчуци се пасират, добавя се млякото и сметаната и пак се пасира на по-слаба степен. Сместта се разрежда с бульона до желаната гъстота и се овкусява със сол и черен пипер. Хлябът се нарязва на кубчета и се поръсва с маслиновото масло и настъргания на ситно кашкавал. Кубчетата се запичат върху хартия за печене в предварително загрята фурна за 10 минути. Супата се поднася с кашкавалените крутони.

39 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.