Лимоновите пайове са подслаждали живота на хорато още през средновековието. Смята се, че откривател на сладкото удоволствие е Александър Фрезе - хлебар от Швейцария. Рецептата за пай с меренг, както го знаем днес, е официално записана през 19 век. Необходимите продукти за този сладкиш ще прочетете най-накрая. За начало ще се концентрираме връху тайната на страхотната

бискритена коричка с кафяво масло.

Вземате пакетче масло и го разтопявате на слаб огън, докато покафенее. После го прецеждате, оставяте го да изстине до стайна темперарура и добавяте лъжичка течна ванилия. Смесвате сухите съставки с маслото и разбърквате добре. Прехвърляте ронливата смес в тавичка с падащо дъно и оформяте блат с пристискане. Ще ви е по-лесно, ако намазните парче стреч фолио, сложите го върху блата и притискате с дъното на стъклена чаша.

Оставете го да се охлади за 30 минути в хладилника, след което го надупчете леко с вилица. Това се прави, за да не се повдига при печене. Слагате хартия за печене върху блата и  я покривате с боб или леща и печете на 180 градуса за 15 минути. Когато е готово, махате хартията с боб и печете още 3-4 минути.

Необходими продукти за блата:

200 гр брашно;

1 пакетче масло/125гр./;

1 ч.л течна ванилия;

60 гр.захар;

1/4 ч.л сол;

1/2 ч.л. бакпулвер;

За лимоновият крем:

8 яйца /сега ви трябват само жълтъците/;

2 лимона;

1 ч.л желатин;

250 гр захар;

1/4 ч.л сол

40 гр масло;

За меренг крема/бял крем/:

400 гр захар;

8-те отделени белтъка;

2 ч.л. ванилия;

2 ч.л. царевично нишесте.

Следва кремът...

Разтваряте желатина в 2 с.л. вода. Отделяте 8 жълтъка и ги разбърквате заедно с кората на един лимон. Добавяте и сока от двата лимона, маслото и половин чаена лъжичка сол. Слагате на котлона на среден огън, докато заври - щом това стане, махате от огъня добавяте желатина като разбърквате добре.

Изсипвате сместа през цедка върху готовия и охладен блат и прибирате за 1 час в хладилника. Слагате белтъците в купа и добавяте 2 чаши захар и разбърквате, докато кристалчетата се разтопят. След това добавяте ванилия и 2 ч.л. царевично нишесте. Бъркате с миксер около 5 минути или докато станат на твърд сняг.

Остава да сложите в пош и да оформите малки целувки върху целия пай. Ако нямате сладкарски шприц/пош, изсипете снежния крем върху пая и с лъжица оформете рошави връхчета. И така ще стане чудесно. За завършек трябва леко да обгорите връхчетата на целувките.

36 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.