Чували ли сте за еластичен турски сладолед?! Звучи доста интересно и определено е нещо, което препоръчваме да опитате. В южната ни съседка го наричат дондурма. Отличава се с еластичната си текстура и уникалния аромат, който се получава от добавения салеп. 

Този интересен сладолед се среща както в Турция, така и в Азербейджан. Смята се, че произлиза от региона на град Кахраманмараш в Югоизточна Турция. Обикновено се прави с мляко, захар, салеп (брашно от грудката на орхидея). С машина за сладолед със сигурност ще е много по-лесно, но можете да се справите и без такава. Резултатът ще ви впечатли - направо се топи в устата. Единственият недостатък е фактът, че е доста калоричен.

Дондурмът може да е няколко вида:

сметанов – поне 10% масленост и 16% захар;

млечен – 4% масленост и до 20% захар;

плодов – без мляко, само с натурални сокове, плодове (20 – 30%) и захар (25 – 30%);

шоколадов – поне 6% шоколад (или 2,5% какао);

орехов – 6 – 10% орехи (или други ядки);

мелба – с плодове и украса (бисквити, заливки и др.).

Как да го приготвим у дома?

Спираме се на сметановия вариант, но вие можете да опитате и някой от другите.

Необходими продукти:

1 литър по-мазно мляко;

1 чаена чаша бяла захар;

2 супени лъжици салеп;

Ванилия;

2-3 карамфилчета.

Начин на приготвяне:

Първо разбъркайте сухите съставки, без карамфилчетата. В дълбок съд изсипвате студеното мляко и го оставяте да се затопли постепенно. След това добавете сухата смес, разбърквайки интензивно, защото иначе салепът става на топчета. Когато сместа заври, сложете карамфилчетата и оставете на тих огън за около час. Разбира се, през цялото време трябва да бъркате, за да не загори. 

Когато сладоледът е готов, оставете да изстине и после изсипете в подходящи съдове, удобни за бъркане. Оставете в камерата за 30 минути, след което изваждате и бъркате 2-3 минути. После отново същото - повтаряте процедурата поне 5 пъти на половин час, за да не стане на кристалчета. След това го оставяте поне за 5 часа, след което ще можете и да го опитате.

Ами, това е! Да ви е сладко!

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.