Витлеем. Освен че е едно от най-свещените места на света, хората там хапват почти двойно повече зеленчуци. Използват рецепти съществуващи от векове. Неоспоримият шампион в уличната храна е фалафелът. Приготвя се от нахут, подправки и билки. В оригиналната рецепта основната съставка - нахут, трябва да е суха и да се кисне. Но... винаги можете да се улесните като използвате такъв от буркан или консерва!

Как да си го приготвите у дома:

  • 400 гр сух нахут / 2 бр консерви
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1/2 връзка кориандър
  • 1 средна глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • по 1 ч.л сол, кимион, червен пипер
  • 1/2 ч.л черен пипер
  • 2 ч.л сода за хляб
  • 4 с.л галета     

Ако сте взели сух нахут, го заливате във вода и го оставяте да престои 1 нощ. След това го измивате и изцеждате излишната вода. Ако сте взели консерва, просто отцедете.

В блендер слагате пресните и сухи подправки и ги раздробявате. Когато са смесени добре, прибавяте и нахута към тях. Пресипвате ги в купа, добавяте галетата и разбърквате хубаво. Сместа трябва да изглежда като мокър пясък. Покривате и оставяте за 1 час в хладилника.

Сега идва веселата част. Оформяте топчета големи колкото тези за пинг понг. Загрявате мазнината, докато правите топчетата. Пържите на порции до златисто. Около 3-4 минути отнема, за да станат напълно готови и после можете да започнете да похапвате.

Добър апетит!

Напиши коментар