Вероятно сте попадали на репортажите за българската роза и сладкото от страхотното цвете, които се излъчват покрай Празника на розата. В магазините лесно можете да си намерите от това интересно сладко изкушение, но ние ви препоръчваме да опитате да си го приготвите в домашни условия. Не е никак трудно, нужно ви е кулинарно любопитство, желание да експериментирате и още няколко неща. И ако още се колебаете дали да опитате, само ще ви кажем, че сладкото от рози има лечебни свойства и в миналото се е използвало като естествен лек. За какво точно можете да видите в рубриката ни Здраве.
Как да приготвим сладко от рози у дома?
Необходими продукти:
- 150 гр цвят от роза
- 1 кг захар
- 500 мл вода
- 1 ½ ч.л. лимонтузу
Начин на приготвяне:
Започнете с почистване на цветовете от роза. Важно е да се заемете отговорно с тази задача, защото трябва да се махнат тичинките и жълтата част на венчелистчетата. След това приготвяте рядък сироп от захарта и водата. Когато започне да се сгъстява, добавяте розовия цвят и лимонената киселина, разредена с малко хладка вода. Продължавате да варите на умерен огън, докато капка, капната върху студена порцеланова чинийка, запази формата си, без да се разлее.
Готовата течност насипете в бурканчета, още докато е гореща, и ги затворете. Следващата стъпка е да ги приберете на тъмно, като оставяте бурканчетата с капачките надолу, докато съдържанието стегне. Остана само още една стъпка до финала - когато вече сладкото е готово, да му се насладите! Приятно хапване!


Супа със сьомга



Рекорд: Вкусна пита сирене с огромни размери
