За да бъде моментът още по-сладък и приятен в навечерието на Рождество Христово, задължително на трапезата ни трябва да присъства, отлично приготвена пълнена пуйка. 

Необходими продукти за 10 порции:

  • 3 кг. пуйка 
  • 0.500гр. пилешки дреболии
  • 0.50гр. прясно масло
  • 150гр. свинска мас
  • 150гр. растително масло
  • 150гр. маргарин
  • 250гр. ориз
  • 0.40гр. стафиди
  • 200гр. кромид лук
  • 0.10гр. доматено пюре
  • черен пипер
  • магданоз
  • 100 мл. вино
  • 0.30 гр. брашно 
  • сол

Почистена и измита, птицата се натрива със сол отвътре и отвън. .

В част от мазнината се задушава дребно нарязаният и леко посолен лук. Прибавят се последователно и се запържват, нарязаните на парчета пилешки дреболии и оризът. Заливат се с малко бульон или вода и се държат на тих огън, докато поомекне оризът. Към сместа след отстраняването и от огъня се прибавят стафидите и подправките.

С така приготвената плънка се пълни птицата. Разрезът се зашива. 

Напълнената птица се пържи в останалата загрята мазнина до зачервяване, след което се полива с малко вода и се пече в умерена фурна под капак.

Като се извади птицата и се изпари водата, в мазнината се запържа брашното, добавя се виното и се разрежда с бульона. Към получения сос се прибавят подправките. Като поври малко, сосът се прецежда и овкусява.

 

При оформяне на порциите във всяка чиния върху канапе от плънка се поставя парче месо и се залива със соса.

 

Забележки

  • Когато ястието се приготвя с много стара пуйка, преди да се запече във фурната, тя предварително се задушава в похлупен съд, докато омекне.
  • Ако пълнената печена птица се приготвя по поръчка, тя може да се поднесе цяла в плато.
34 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.