Ако очаквате гости през седмицата, тази рецепта ще ги възхити. Пилешкото месо е доста скучно, трябват му ароматни партньори за силен начален старт. В комбинация с праз и подсилено със синьо сирене това месце ще стана чудно. 

Продукти:

  • 4 пилешки гърди с кожата;
  • 2-3 стръка праз;
  • 100 гр. синьо сирене;
  • 1 ч.л. масло;
  • сол, пипер, мащерка;
  • 1 с.л брашно;
  • 100 мл шери/пилешки бульон с 1 ч.л. ябълков оцет;

Сос за гарнитурата: 

равни количества зехтин, оцет и мед. Достатъчни са по 2 с.л. от всяко.

Задушавате нарязания на кръгчета праз в масло и шери. Ако нямате или не искате да използвате това вино, добавете подсиления бульон. Готвите докато течността се изпари, оставяте да изстине и прибавяте синьото сирене.

Взимате парче пилешко и го разрязвате по средата, но не докрай - да се отвори като пеперуда. Слагате от плънката на едната половинка, леко набрашнявате по края и прихлупвате. Получават се пълнени джобчета.

Сега е време да загреете фурната на 200 градуса, докато приготвите останалите 3 парчета. Подреждате и поставяте в тавичка с кожата нагоре. Намазвате напълнените гърди със зехтин и подправяте с малко сол, пипер и мащерка. Печете до готовност.

Гарнитурата е печени кореноплодни - например картофи, моркови и парчета тиква! Приготвянето им е фасулска работа. Измивате ги добре, режете на едро и подправяте със сол, черен, червен пипер и мазнина. Печете ги на 180 градуса до готовност, 40 минути трябва да са достатъчни. Изваждате и поливате със соса, допичате ги 10 минути на 220 градуса.

Напиши коментар