Микровълните отдавна са станали неразделна част от живота на всеки съвременен човек. Сега ни е много трудно да си представим как сме се справяли без това чудо на домакинските уреди. С тяхна помощ можете много лесно и бързо да загреете (а понякога и да сготвите) огромен брой ястия, а микровълновата заема сравнително малко пространство в кухнята.

Въпреки спора дали микровълновите печки са вредни за хората или не, няма официални доказателства за това. Има обаче научно доказани предупреждения за няколко храни, които не трябва да се слагат в тях.

Яйца

Всеки човек в живота си поне веднъж е мислил как да сготви яйце в микровълновата. Въпреки това, преди да пристъпите директно към експериментите, все пак бихме ви посъветвали да помислите внимателно. Вътре в черупката яйцето се загрява до невероятни температури, което в крайна сметка води до силна експлозия директно в микровълновата. Ако не искате да прекарате остатъка от деня по-късно, чистейки изсушения жълтък, по-добре е да не правите това.

Кърма

От Американската академия на педиатрите са провели тестове с 22 проби замразено майчино мляко, което е било загрято в микровълнова фурна при ниски и високи температури. В първия случай резултатите показали повишен растеж на E. coli в млякото - 18 пъти повече, отколкото в мляко, загрято без микровълнова печка. В проби от мляко, загряти при ниска температура в микровълнова фурна, е установено значително понижение на активността на лизозима, ензим с антибактериални свойства, който предотвратява растежа на бактериите.

Замразени плодове

Замразяването на плодове е един от начините за запазване на хранителните вещества в тях по-дълго. Но се оказва, че те никога не трябва да се размразяват в микровълновата. Още през 70-те учените доказали, че размразяването на плодовете в микровълновата води до превръщането на полезния глюкозид (производно на глюкозата) и галактозида в канцерогени. 

Люта чушка

Лютите чушки, особено сушените, също не са подходящи за загряване в микровълновата. Капсаицин - активната съставка в лютите чушки - се изпарява под въздействието на висока температура от микровълните и получената пара е много, много вредна.

Замразено месо

Да размразите парче месо в микровълнова фурна, отнема много време (около 15-30 минути), а ако парчето е твърде голямо, тогава краищата му ще имат време да се сготвят преди средата да се е размразила. А освен това в момента, когато температурата достигне 60 градуса по Целзий, бактериите започват активно да се размножават в месото и ако няма да го готвите веднага, то ще се превърне в източник на микроби.

Освен това японските изследователи са открили, че около половината витамин В12 се унищожава в месото, което е било в микровълновата в продължение на повече от 6 минути. Смята се, че най-добрият начин за размразяване на месо е да го поставите в хладилник за една нощ или да го поставите под струя студена течаща вода.

Броколи

Всяка топлинна обработка унищожава полезните вещества в храните, особено зеленчуците и плодовете. За броколите най-щадящият начин на готвене е обработката с пара, тъй като по този начин се унищожава най-малкото количество флавоноидни антиоксиданти. Докато готвенето или загряването в микровълнова с малко количество вода води до унищожаване на до 97% от полезните вещества на зеленчука.

Чесън

Отрицателно се отразява топлинната обработка и на антираковите свойства на чесъна. Според проучвания, проведени от група учени от Държавния университет в Пенсилвания, обработката с микровълнова фурна за 60 секунди (или 45 минути във фурна) може да потисне способността на чесъна да свързва in vivo канцероген в млечните жлези на животните.

Хляб

Ако планирате да сложите хляб в микровълнова, просто ще го съсипете и нищо повече. Ако остане там около 10 секунди, той моментално омеква и се разваля много по-бързо. Ако искате да изсушите застоялия хляб, по-добре е да използвате фурна, а не микровълнова.

Чаша вода

Тук ви чака друга заплаха за здравето: рискувате да бъдете изгорени. Забелязали ли сте, че течността в микровълновата се нагрява без въздушни мехурчета? Колкото и да е странно, те макар и частично, но охлаждат. А от микровълновата е най-вероятно да получите чаша с вряла вода. Извод: възможно е да се загрява вода по този начин, но само за много кратко време - около 20 секунди. И ако е необходимо, можете да повторите процедурата.

Нищо

Ако по някаква причина трябва да изсушите микровълновата, моля, не я включвайте празна. Ако просто не мечтаете да започнете пожар в офиса или у дома. Но вие не искате това, нали?

Харесайте страницата на Jurnal.bg и във Facebook

4 Коментара
Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.