Сигурно всики помните вкуса на Скаличките от доброто старо време. Е, трябва да признаем, че в нашето детство те определено не бяха съвсем същите като сега, както и всичко останало. Но това не пречи да направим дори още по-добър вариант в домашни условия. Изключително лесно и бързо се приготвят, освен това можете да експериментирате откъм съставки.

Още преди да сме започнали, правим уточнението, че в тази рецепта не е нужно да използвате точни мерки. Съвсем спокойно можете да действате по усет, на око, както са правили нашите баби. Няма какво да сбъркате! Освен това можете да използвате само бисквити, без бишкоти, или пък да замените бисквитите с хляб и резултатът отново ще е страхотен.

Нашата версия на Скалички - с бисквити и бишкоти

Необходими продукти:

  • 1 пакетче чаени бисквити (какаови);
  • 1/2 пакетче чаени бисквити (светли с вкус по избор);
  • 5-6 бр. бишкоти;
  • 50-100 гр. орехи;
  • малко какао;
  • 1-2 ванилии на прах;
  • 1 яйце;
  • 120 гр. масло;
  • 50-100 мл прясно мляко;
  • 100 гр. млечен шоколад;
  • Кокосови стърготини за поръсване.

Начин на приготвяне:

Започнете като смелите орехите с мелничка или с блендера. После се захващате с бисквитите и бишкотите и когато станат на трохички, прибавяте към тях орехите. По желание можете да добавите и малко какао - особено ако не разполагате с какаови бисквити, за да придадете по-тъмен цвят на десерта. Слагате и 1-2 ванилии на прах за още по-неустоим аромат.

След това добавяте яйцето (може и без него) и разтопеното масло. Разбърквате всичко много добре и ако не сте преценили правилно количеството масло и яйцето, можете да добавите малко прясно мляко, за да направите сместа като тесто. Когато сте готови, слагате за половин час в хладилника, за да се стегне.

Как да не ни загори шоколадът?

През това време разтопявате шоколада на водна баня. За да не загори, не използвайте метален съд. Сложете вода да заври и когато е готова, поставете в нея шоколада, който сте сложили в огнеопорен съд. Можете да му добавите малко мляко, за да стане малко по-течен. Когато се разтопи, започнете с оформянето на скаличките. Сложете под тях фолио за печене или ги поставете върху решетка. Оформете с ръцете си скалички и после ги залейте с лъжичка от разстопения шоколад. За да стане още по-красиво, поръсете с кокосови стърготини.

Как да направим скалички от стар хляб?

Бисквитите съвсем спокойно можете да замените със стар хляб. От него изрязвате коричките и оставяте само меката част. Останалите продукти са като в предишната рецепта, без яйце, но плюс чаша захар. В този случай трябва да добавите и малко повече какао, за да станат скаличките тъмни. Нататък процедурата е ясна.

Остава само да се насладите на този прекрасен сладкиш, който за нула време направихте собственоръчно. Да ви е сладко!

Напиши коментар
Този сайт е защите от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване.